Najznámejšie typy japonských rezancov

10. júna 2020 Vypnuté Od japanfood.sk

Najznámejšie typy japonských rezancov

Ramen

Jeden z najobľúbenejších typov rezancov nielen v Japonsku. Vyrába sa zo pšeničnej múky, vody, soli a „kansui“. Táto tenká a vlnitá cestovina  pochádza pôvodom z Číny, preto je často nazývaná aj „chuka soba“, v preklade čísnka soba. Často sú tieto rezance používané do kuracích alebo bravčových polievkach spolu s ingredienciami ako „kombu“, „katsuobushi“, „niboshi“, „shiitake“ huby a cibuľky. Tu je pár príkladov prípravy ramen rezancov v polievkach.

Tonkotsu polievka má bežne kalnú bielu farbu. Je to hustá polievka z vývaru z bravčových kostí.

Shoyu ramen je polievka z vývaru z akýchkoľvek kostí a veľkého množstva sójovej omáčky. „Menma“ alebo marinované bambusové výhonky sa bežne pridávajú spolu so zelenou cibuľkou, „kamboko“, varenými vajíčkami, kíčkami a fazuľou.

Shio ramen je slaný žltkastý vývar. Ide o ľahšiu polievku a väčšinou sa do nej dávajú rovné rezance.

Miso ramen tiež veľmi obľúbená polievka z vývaru z kostí. Populárny hlavne v oblasti Hokkaido. Pridáva sa do neho maslo a kukurica, kapusta, sezamové semiačka a cesnak.

 

Udon

Udon rezance sú najhrubšie z japonských rezancov. Tieto biele rezance zo pšenice sa často vychutnávajú studené a namáčanév omáčke. Tiež ich nájdete v polievkach z vývarov. Najjednoduchšie jedlo z udon rezancov sa dá vytvoriť pridaním zelenej cibuľky a plátka „kamaboko“. Tu je pár príkladov prípravy udon rezancov.

Kitsune udon alebo“líščí udon“ je podávaný so sladkým aburaage, zatiaľ čo tanuki udon „medvedí udon“ je podávanbý s kúskami „tempury“.

Tempura udon je podávaný s „tempura“ rybou a niekedy s „kakiage“. 

Chikara udon je podávaný s „mochi“. 

Stamina udon je podávaný s mäsom, vajciami a zeleninou.

Yaki-udon sa vypráža v sójovej omáčke, podobne ako yakisoba.

 

Udon rezance sa tiež používajú v rôznych „nabe“ jedlách. Príkladom je pokrm „nagoji“, kde sa varia udon rezance v miso polievke pre takzvaný „miso-nikomi“ udon. Hoto udon je populárny v Yamanashi. Ide o hustú „miso“ polievku s veľa zenleninou.

 

Soba

pohánkové rezance nazývané Soba, sa vyrábajú zo zmesi pohánky a pšeničnej múky. Ak ste celiak hľadajte 100% pohánkové rezance, iné v Japonsku moc nenájdete. Mnoho typov soba pokrmov sa podobá udonu, od studených po podávaných v polievkach. „Zaru-soba“ je studený pokrm podávaný na bambuse s kúskami z morských rias nori, zelenej cibuľke a máčaný je v „tsuyu“.

Po komzumácii týchto rezancov si veľa ľudí užíva pitie „sobayu“, čo je zvyšný vývar zmiešaný s „tsuyu“. Medzi obľúbený polevy na studenú sobu patria „tororo“, pyré z „yamaimo“ a strúhaný „daikon“. Tempura je obľúbená pre teplú sobu, ako tiež „sansai“, horská zelenina alebo kačica. 

Soba sa tradične komzumuje na silvestra v Japonsku. Ide o tradíciu, ktorá sa dodnes praktizuje skoro po celom Japonsku. Toto sa nazýva  „toshikoshisoba“. Za touto tradíciou stojí viacero významou, ako napríklad modlidby za dlhý život a spokojný život a podobne.